5 zaujímavostí o rume

5 zaujímavostí o rume, ktoré (možno) nepoznáte.

Dobrý a kvalitný rum je vyhľadávaným spoločníkom mnohých pánov. Dámy skôr inklinujú k ľahším alkoholickým nápojom ako sú vína, ale osobne sme sa na našich degustáciách stretli s mnohými, ktoré na svoj obľúbený alkohol nedajú dopustiť. Dnes si v našom rumovom blogu povieme o 5 zaujímavostiach zo sveta rumu, ktoré vás prekvapia a zabavia. Upozorňujeme, po prečítaní článku vás môže premôcť chuť naliať si za jeden degustačný 🙂

1. Ako vznikol názov zlatistého nápoja? Nikto nevie presne…

Je mnoho teórii o vzniku magického, jednoslabičného slova pozostávajúceho z troch písmen. R-U-M. Žiadna však nie je overená a nám neostáva nič iné ako dohadovať sa, ktorá teória je najpravdepodobnejšia.

V roku 1824 anglický etymológ Samuel Morewood napísal, že názov rum mohol vzniknúť z anglického slangového slova rum – najlepší. Zdôvodnil to tak, že keďže alkohol z melasy nemohol byť zaradený pod whisky ani koňak, tak ho anglickí, rumoví nadšenci začali volať podľa toho, ako im chutil. The best – rum – najlepší!
Ďalšia teória hovorí, že rum vznikol z latinského slova, ktoré pomenúva cukor – saccharum. Niekto si privlastnil poslednú slabiku tohto slova a priradil ju k nápoju zlatisto-karamelovej farby.
Do tretice všetko dobré, teória, s ktorou sa osobne stotožňujem najviac a ktorá je mojím favoritom. Hovorí sa, že rum vznikol zo slova Rumbullion. Voľne sa dá rumbullion preložiť ako výbuch. A výbuch chutí je niečo čo pocítite po každom dúšku vášho obľúbeného rumu.

Diplomatico, rum, ktorý lieči?
Obľúbený, venezuelský rum Diplomatico Reserva Exklusiva odpočívajúci na pláži v Karibiku.

2. Rum na miesto peňazí. Platidlo, ktoré sa používalo najmä na temné aktivity.

Predstavte si, že by ste miesto klasickej výplaty na účet od svojho zamestnávateľa dostali 50 fľašiek rumu. Mnohých z nás by to určite potešilo, ale naša pečeň by hlasno zastonala. Pirátom a námorníkom to však problém nerobilo. Rum bol využívaný ako platidlo najmä pri obchodovaní s otrokmi, organizovanom zločine a vojenských vzburách.
Keď piráti dostali zaplatené rumom, zmiešali ho s pušným prachom a ak prach dokázali zapáliť, boli spokojní. Netestovali tak iba kvalitu a silu rumu, išlo aj o oveľa praktickejšie dôvody ako sa môže na prvý pohľad zdať. Keďže piráti pili veľké množstvo rumu a občas sa im podarilo vyliať ho na pušný prach, potrebovali zabezpečiť aby aj s vlhkým prachom dokázali rabovať námorné lode. Svojho obľúbeného nápoja sa nechceli vzdať a tak pritvrdili. Rum je s pušným prachom horľavý od 57% alkoholu. Týmto spôsobom tak mohli plieniť a piť zároveň.

3. Rum ako záruka politického úspechu.

V časoch dávno minulých, keď boli Bohovia krutí a malicherní, dokázal rum výrazným spôsobom pomôcť politickým kandidátom. Čím viac rumu liali zadarmo, tým viac ľudí prišlo a to rapídne zvyšovalo počet hlasov, ktoré kandidát vo voľbách dostal. V dnešnom svete by spoločnosť ľahko prekukla úmysly politických kandidátov. Povedzme si však otvorene, mnohí z nich pijú prvú ligu aj mimo volebného obdobia. Dokonca George Washington po svojom zvolení trval na tom, aby bol na jeho inaugurácii hosťom ponúkaný rum. Netrochárčil a objednal rovno celý sud. Darmo, p. Washingtom bol starý party maker 🙂

4. Rum a jeho liečivé účinky.

Okolo rumu je množstvo mýtov a legiend. Jedna, či dve z nich sa spájajú aj s liečivými účinkami, ktoré ľudia nápoju priraďovali.
Okolo roku 1800 by ste našli nie jednu dámu máčať si vlasy v rume. Možno to bolo kvôli tomu, aby pri objatí námorníci zacítili vôňu svojho obľúbeného nápoja a venovali svoje oči aj menej atraktívnej žene. Hovorí sa však, že vlasy si ženy namáčali v rume hlavne preto, lebo ich potom mali oveľa čistejšie. Navyše rum vyživoval ich korienky a vlasy tak boli pevnejšie. S určitosťou môžeme povedať, že túto metódu využívali iba dámy. Predstavte si už len muža, ktorý by si na miesto úst vylial rum na hlavu.

Ďalšia mylná informácia o rume a jeho liečivých účinkoch určite potešila mnohých námorníkov. Anglické námorníctvo v domnení aby zabránilo šíriacim sa chorobám na námorných lodiach zaviedla povinné, denné dávky rumu. Námorníci boli v špinavom prostredí vystavovaný mnohým infekciám, najmä ak sa zranili v boji. Keď k tomu prirátate deficit vitamínu C, ich rany sa hojili len veľmi pomaly a ťažko. Po zavedení povinných dávok rumu sa akoby zázrakom zdravotný stav námorníkov zlepšil. Nebol za tým však rum. K rumu dostávali aj limetky, z ktorých šťavu si s rumom miešali. Práve vysoký obsah vitamínu C bol tým zázračným liekom, ktorý námorníkom pomohol. Žiadny zábavný príbeh však nezačínal slovami „Keď som si vytlačil šťavu z limetky…“. Preto liečivé účinky s radosťou priraďovali rumu. Čo myslíte vy, podľa nás rum v primeraných dávkach naozaj lieči.

Rum, limeta a mäta.
Rum a limetka sú ako brat a sestra. Jednoducho k sebe pasujú. Určite mi dá za pravdu nie jeden milovník Mojita.

5. Máte zbytočných 100 000 dolárov? Kúpte si najdrahšiu fľašu rumu na svete!

Za rum sa dá zaplatiť 10€, 20€ alebo aj 100€. Viete si však predstaviť, že by ste za jednu fľašu rumu zaplatili 100 000 dolárov? Huh, nie ďakujem radšej si kúpim garsónku v Bratislave 🙂

V roku 2011 dvaja muži prehľadávali staré pivnice distilérky Harewood. Na starých policiach si všimli niekoľko fliaš, z ktorých sa na prvý pohľad nedalo rozoznať či sú plné alebo prázdne. Boli veľmi špinavé a zaprášené. Vysvitlo však, že našli Harewood rum, ktorý bol nafľaškovaný ešte v roku 1780 a išlo tak o najstarší rum na svete. Posledné fľaše tohto rumu sa predávali za sumy vyššie ako 100 000 dolárov. Schválne, choďte pozrieť do pivnice, či tam nenájdete niečo podobné. U nás by to boli tak maximálne zavárané uhorky, treba však podotknúť, že by určite išlo o dobrý ročník 🙂

Ak ste sa dočítali až sem, ďakujem za pozornosť. Verím, že ste sa niečo nové dozvedeli a že vám niektoré z vyššie napísaných informácií vyčarili úsmev na perách. Ak vás náš článok zaujal a radi by ste si podobné články dostávali do mailu, pridajte sa do nášho rumového klubu! A teraz už k tomu spomínanému poháriku… Na zdravie priatelia! 🙂