Ako degustovat

Ako piť (degustovať) rum?

Jedna zo základných otázok každej rumovej degustácie je, akým spôsobom by sme mali svoj obľúbený nápoj vychutnávať. Absolvovali sme desiatky rumových degustácií a ďalšie desiatky sme organizovali pod vlastnou záštitou. Ako teda piť rum? Tento spôsob degustácie sa nám osvedčil najviac.

V prvom rade je potrebný správny pohár. Pri degustácii všetko začína už vôňou, preto je dôležité zvoliť požadovaný typ pohára. V podstate môže ísť o akýkoľvek pohár, je však dôležité aby mal zúžené hrdlo. Tým pádom sa vôňa rumu bude koncentrovať na jednom mieste, na špičke pohára.

pohar banchetoo
Degustačný pohár Banchetto, ktorý používame na našich degustáciách

Akonáhle sa rum teší príjemnému prostrediu štýlového pohára určenému na degustáciu, sme pripravení. Chytíme pohár, zodvihneme ho a pozrieme sa proti svetlu. Skontrolujeme tak, či je pohár čistý a v rume nám nepláva žiadny nevítaný hosť. Ak sa v pohári nachádza čokoľvek iné ako rum, požiadajte o nový pohár.

Teraz prichádza k poznaniu rumu pomocou vône. Ponorte svoj nos do pohára a zľahka sa nadýchnite tak, aby vám to nebolo nepríjemné. V prípade silného nádychu vás môže nos zaštípať, dokonca sa môžete rozkašľať. Preto sa z ľahka nadýchnite a skúste identifikovať základnú vec. Či pôjde o sladší, alebo menej sladký rum. Vôňa by vám v mnohých prípadoch mohla napovedať.

zbierka najznamejsich rumov
Momentálne jedny z najpopulárnejších rumov na svete.

Konečne ide do tuhého, poďme degustovať rum! Objem degustačnej vzorky je väčšinou 0,02dcl. Ak by sa objem vo vašom pohári líšil, vždy si ho vychutnajte na dvakrát. Ak ste vzorku ešte nepili, je rovnako nová pre vaše chuťové kanáliky ako aj pre váš mozog. Ťažšie sa vám po prvom napití budú rozpoznávať chute. Pri prvom napití nechajte myseľ plynúť a spájať si chuť s čímkoľvek uzná za vhodné. Pri druhom napití hľadajte, či sa vám chuť asociuje s niečim konkrétnym čo už ste chutnali Medzi tradičné chute rumov patrí vanilka, čokoláda, citrusové plody, perník alebo banány.

Po každej vzorke sa nezabudnite napiť vody a zmyť predošlú chuťovú stopu. Zajedzte si kus syru a opäť zapite vodou. Neodporúčam pri degustácii rumov piť pivo, alebo jesť ťažké jedlá typu tatarák. Vaše kanáliky budú na chuťové profily rumu reagovať inak a vy nemusíte pocítiť to, čo sa vám výrobca daného rumu snaží vo fľaške odovzdať.

Verím, že ste sa dozvedeli niekoľko nových informácií o tom ako degustovať rum, alebo ste si minimálne osviežili pamäť. Tieto a mnohé ďalšie informácie sú súčasťou našich rumových degustácii, na ktoré Vás osobne pozývam 🙂

Ak sa vám článok páčil, navštívte náš rumový blog a nájdite ďalšie zaujímavé informácie zo sveta rumu.