Účinky rumu, srdce a rum

Aké účinky má rum na ľudské telo?

Doprajete si pohárik (alebo dva) rumu každý deň? Rozmýšľali ste niekedy nad tým aké účinky má rum na vaše telo? Poďme sa v našom rumovom blogu pozrieť nato, čo sa deje s ľudským telom po konzumácii rumu a ako ovplyvňuje našu náladu.

Pitie rumu po práci vám zlepší náladu

Po náročnom dni v práci príde pohárik rumu s kolegami vhod. S pocitom uvoľnenia prichádza pohoda a šťastie. Nie nadarmo mnoho barov ponúka po práci tzv. „happy hour“. Ak sa napijete dobrého rumu, prichádza k vyplaveniu endorfínov a vy sa tak cítite šťastne a spokojne. Ak sa k tomu pridá príjemná spoločnosť vašich kolegov máte zarobené na pekný večer.

Kamaráti v bare pri mori.

Dobrý kamarát do partie, zlý spoločník vo dvojici

Pri náročných životných situáciách majú mnohí z nás tendenciu hľadať oporu práve v alkohole. Často tento spôsob riešenia problémov vidíme v obľúbených filmoch alebo seriáloch.

Prvé momenty môžu priniesť požadované účinky uvoľnenia a naozaj sa nám na istý čas podarí zabudnúť na problémy všedných dní. Horšie je to, čo prichádza neskôr. U niekoho sa psychická nepohoda prejaví už počas večera, niekto ju pocíti na druhý deň. Ráno po rande s obľúbenou fľaškou rumu môže byť veľmi negatívne až depresívne. V konečnom dôsledku, môžu tieto pravidelné úteky pred realitou prehĺbiť vaše problémy a spôsobovať depresiu.

Rum pomáha pri chudnutí

20 – 40% mužov je nespokojných so svojou vlastnou kondíciou. V USA sa toto číslo radikálne prehlbuje. Ten kto sa rozhodol bojovať s neprimeranou váhou vie, že dôležitejšia vec ako pohyb sám je príjem potravy. Všetko sa odvíja od jednoduchej kalorickej rovnice. Ak prijmem viac ako vydám priberám.

Rum má nižšie kalorické hodnoty ako napríklad pivo alebo víno. Pre porovnanie, jeden pohárik rumu má zhruba 95 kalórii. Keď to porovnáme s pivom, ktoré má 150 kalórii alebo víno, v ktorom nájdeme 125 kalórii, vychádza nám z toho, že pri pití rumu priberáme menej.

Zdvíhanie činky mŕtvy ťah.

Pravidelným pitím zabúdame na svoje zdravé návyky a dávame priestor žravke

Už vieme, že ak držíme diétu a rozhodneme sa dať si pohárik alkoholu, je vhodnejšie siahnuť po rume ako pive alebo víne. Ak však pijeme pravidelne, stáva sa pomerne často, že zabudneme na svoje návyky a sme oveľa viac ľahostajný k tomu, čo si dáme. Schválne, spomeniete si na svoju poslednú noc v meste? Na ten kebab, pizzu, alebo nebodaj Mc Donald’s ktorému ste podľahli?

Pitie alkoholu spôsobuje aj tzv. žravku. Je to stav, kedy pijete a príde na vás veľmi intenzívny hlad. Väčšinou prichádza v neskorých ranných hodinách a vy tak vyrabujete chladničku a dáte na noc zabrať tráviacemu systému. Ten sa vám „odvďačí“ tým, že väčšinu skonzumovaných kalórii uloží do vašich tukových zásob.

Pitím rumu znížite riziko kardiovaskulárnych chorôb

Pri pití rumu v menších až stredných množstvách má rum priaznivé účinky na vaše srdce. Naozaj tak môžete pomôcť pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Pitie rumu zriedi našu krv. To znamená, že sa znižuje riziko krvných zrazenín. Taktiež sa nám mierne zníži tlak a cholesterol. Toto všetko však platí iba pri miernom pití, čo znamená maximálne jeden pohárik denne. Ak si dáte tri a viac každý večer, tak pitie rumu bude mať na vaše telo presne opačný efekt. Všetkého (aj rumu) veľa škodí.

Ľudské srdce.

Všetkého (aj rumu) veľa škodí.

Stará otrepaná fráza sedí aj na pitie rumu. Ak chcete z rumu vyťažiť maximum a radi by ste aby vám viac dával ako bral, tak odporúčaná dávka sú jeden – dva poháriky denne, nie častejšie ako štyri dni v týždni. Ak si dáte viac, tak vaša pečeň to pravdepodobne zvládne, ale účinok rumu vo vašom tele bude viac negatívny ako pozitívny. Vždy majte na pamäti, že to telo, ktoré máte teraz, budete mať aj o 20, 30 alebo 50 rokov. Pomáhajte mu už teraz a ono sa vám odvďačí dlhotrvajúcou funkčnosťou. Jedine, že by vás zajtra na prechode prešiel kamión 🙂

Obľúbený rum Plantation na koži zo zvieraťa.

Zdroje: The List, Medicalnews