Bar s rumom Cuba Libre

Rozhovor s ambasádorom Cuba Libre barov: Rum Republica využil dieru na trhu

Vyspovedali sme rumového a cigarového ambasádora známych rumových barov Cuba Libre pána Roberta Resmera. V rozhovore sa dozviete ako vyzerá pracovný deň rumového ambasádora, načo si dávať pozor pri otváraní baru, ako prebieha súťaž v pomalom fajčení cigary a či už mu v práci dali niekedy fúkať 🙂

Ako sa človek môže stať rumový ambasádorom?
Musí si sadnúť s fľašou rumu a piť a piť a piť, aby vedel rozlíšiť jednotlivé rumy od seba. Rum musí byť vo vašej DNA. Mal som šťastie, že všetko čo som robil doteraz, som robil s láskou.

V predošlej práci som pracoval ako promotér pre najväčšiu obchodnú spoločnosť s alkoholom na Slovensku. Mal som možnosť rozbiehať rôzne značky. Každý víkend som bol preč a jazdil som naprieč celou krajinou. Časovo to bolo veľmi náročné a tak sme sa po 5 rokoch v dobrom rozišli. Po tejto skúsenosti som si chcel dať dva mesiace pauzu. Počas piatich rokov som spoznal mnoho ľudí, jeden z nich bol p. Biroš. Jedného dňa mi zavolal s otázkou, či si nedáme kávu. Okamžite ako ma pozval na kávu som šípil, že niečo nebude v poriadku. Keby ma pozval na pivo alebo rum, tak to by bolo okej, to by bolo stretnutie dvoch priateľov. Keďže ma pozval na kávu, vedel som, že za tým bude niečo viac.

Zobral ma na Jarkovú 40 do rozbúraného priestoru, kde vzniklo prvé Cuba Libre a dal mi otázku, či si viem sám seba predstaviť za barom. Povedal som, že ja nie som originál barman, hoci som mal napozerané triky od barmanov. Počas promo akcií, ktoré som robil som sa dostal za bar, ale to bola skôr zábava ako poriadna barmanská práca. Ponuku pána Biroša som sa rozhodol prijať a spolupracujeme do dnes.

Ako dlho sa tejto profesii venujete?
Viac ako 13 rokov.

Krásny bar s fľašami, Cuba Libre Bratislava
Cuba Libre bar na Laurinskej ulici v Bratislave.

Ako vyzerá deň rumového ambasádora?
Deň začína tak ako každý iný, základ je zobudiť sa. Mám to šťastie, že máme kanceláriu neďaleko baru na Jarkovej. Moja prvá zastávka je v bare, kde si dám kávu, porozprávam sa s personálom. Pýtam sa čo sa stalo minulú noc, akých mali hostí. Overím si marketing na ktorom pracujeme, či zafungoval, či to robíme dobre.

Neskôr odpovedám na maili, chystáme stratégie na ďalšie obdobia, pripravujem sa na porady a s kolegami plánujeme ďalší Cuba Libre bar. V apríli pribudne piaty. Ďalej sú určité akcie, ktoré robíme v rámci našich prevádzok. Napríklad dnes je prezentácia „Ako chutí Zacapa?“. Raz za štvrť rok obídeme všetky naše bary v rámci tasting tour. Čiže aj toto je niečo, čo musíme starostlivo naplánovať. Ak sú novinky na trhu tak naháňam novinky, komunikujem so spoločnosťami. Naposledy sme začali pracovať na cigarovom projekte, ktorý bude na Slovensku novinkou. Budeme organizovať Majstrovstvá Slovenska v pomalom fajčení cigary, ktoré budú zároveň kvalifikáciou na Majstrovstvá Sveta.

Ako prebieha súťaž o majstra Slovenska v pomalom fajčení cigár?
Každý účastník dostane jednu cigaru, dve zápalky a cutter (orezávač). Pod dohľadom rozhodcu majú súťažiaci minútu nato, aby si cigaru zapálili. Potom sa fajčí štýlom, že cigara nesmie zhasnúť, nesmie sa pripaľovať a ten, kto vydrží fajčiť najdlhšie sa stáva víťazom.

Vo svete to je známy event so svojou fanúšikovskou základňou. Bude sa konať už 16ty raz. Nám sa tento rok podarilo dostať Slovensko na svetovú cigarovú mapu. Víťaz MS Slovenska získa vstupenku na Majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia v Splite. Majstovstvá Slovenska, sa uskutočnia v apríli, v bratislavskom Cuba Libre na Laurinskej. Už máme dokonca prvého prihláseného súťažiaceho.

Dal vám niekto niekedy v práci fúkať?
Fúkať mi na šťastie ešte nedali (smiech). Ale človek musí vedieť koľko toho môže vypiť, koľko nie. Predsa som súčasťou Cuba Libre, nemôžem si dovoliť ostať viac omámený a nevedieť čo robím. Ale medzi naše firemné benefity patrí zľava na protialkoholické liečenie (smiech).

Keď prídu nové značky tak ochutnávku nerobím iba ja. Ochutnávajú aj mladší kolegovia, predsa len každý máme iný chuťový vnem.

Boli ste pri otváraní prvého Cuba Libre baru. Čo bolo pre vás najväčšou výzvou pri otvorení?
Už v tom čase boli ľudia, ktorí poznali nejaké značky rumu, mali niečo odpité. Ale to bolo tak 10 percent z toho, čo sme mali v ponuke a tých 90 percent bola neprebádaná klíma. Vďaka tomuto nepomeru prichádzalo k veľmi úzkemu vzťahu barman, hosť. Bolo potrebné určiť, odprezentovať a ponúknuť hosťovi ten správny rum. To bola výzva, s ktorou sme sa museli pobiť. Po krátkej dobe sme však prišli nato, že sa vlastne vôbec nemusíme biť. Rum spája, nás rumokatolíkov zvlášť. Stačí fľaša na stole a už debatujeme.

Rum je podľa môjho názoru destilát, ktorý momentálne ponúka asi najširšiu škálu aróm a chutí a dokáže spájať ľudí. Ak sa k tomu pridá dobrá filozofia predaja, tak vidíme, že ľuďom sa to páči. Nie je to iba o tom, že prídu a ochutnajú, vytvárame skôr pocit zážitku a to je na nezaplatenie. Z hostí, ktorí sú s nami od začiatku sú už dnes dobrí priatelia a niektorí hostia už ako keby prichádzali do svojej vlastnej obývačky.

Načo by si mali dať nový majitelia baru pozor?
V prvom rade si treba položiť otázku, pre koho idem otvoriť bar. Nastaviť a premyslieť si filozofiu, čo má bar ponúknuť. Potom sa toho držať a pracovať na tom, aby sa dostavil výsledok. Konzistencia služieb je veľmi dôležitá. Keď sa chcete vyhrať a tvoriť, musíte mať ľudí, ktorí sú z branže, vedia ponúknuť niečo zo seba. Na oplátku im musíte ponúknuť možnosti aby sa mali ako rozvíjať. Absolútnou prioritou je vzťah s hosťom. To je vec, ktorá vám plní bar a robí nás všetkých šťastným – vďaka našich hostí.

Blend Cuba Libre a Rumových degustácii.sk. Robert Resmer a náš rumeliér Pavol.

Ako dlho trvalo Cuba Libre baru kým sa dostal do čiernych čísel?
Bratislava naskočila na dobrú vlnu v podstate hneď a šľape dodnes. Je to najmä vďaka ľuďom, ktorí tu pracujú.

V Prešove však vznikla najsilnejšia komunita, prvé dva roky by ste si bez rezervácie nesadol. Ak poznáte Prešov, tak napriek tomu, že je to tretie najväčšie mesto, vyžitie nie je na takej úrovni ako v Bratislave. V hlavnom meste je vidieť, že ľudia si chcú oddýchnuť a odreagovať sa. Stačí ak sa pozriete o 35 km na juh do Košíc a to už je úplne iný svet. Keď sme rok po otvorení Prešova otvorili Košice, tak to na začiatku potiahli práve skalný hostia z Prešova. Pri slávnostnom otvorení mi bol známy skoro každý hosť ?

Ešte väčší bum bol v Bratislave. Predtým ako sme otvorili sme dostávali mnoho podnetov od hostí v Prešove a Košíc. Samozrejme, nie je to také jednoduché otvoriť bar. Museli sme nájsť vhodný priestor, ale najmä ľudí. Keď sme Bratislavu otvorili, tak v podstate už od začiatku začali vchádzať naši priatelia.

Máte veľkú fluktuáciu zamestnancov?
Chvalabohu nie. Pri novej prevádzke je to iba v určitom čase, na začiatku. Keď zoberiete viac personálu neskôr sa vám to prirodzene vyselektuje. Niekoho si necháte, s niekým sa rozlúčite. Je jedno aké máte vzdelanie, je jedno čo ste robili predtým, treba si však uvedomiť, že nie každá práca je pre každého. Prácu v gastronómii buď máte alebo nemáte v sebe. Miešať nápoje naučíte každého, ale osobnosť na gastronómiu musíte mať a práve nájsť takýchto ľudí, je to najťažšie na celom tomto koncepte.

Drvivá väčšina ľudí od nás je z fachu, študovali gastronómiu, ale nájdete medzi nimi aj elektrikára alebo strojára. Vôbec by ste to na nich nepovedali, pretože hneď ako k nám prišli, bolo vidieť, že to majú v sebe. Práve takýchto ľudí sa snažíme podporovať a práve takýto ľudia u nás nájdu to čo hľadajú.

Vo víne je pravda, čo by sme vedeli nájsť v rume?
Hovorí sa, že alkohol je metla ľudstva. My sa s týmto absolútne nestotožňujeme. Tým, že každá krajina má iný druh výrobnej technológie, tým, že sa tieto procesy dajú kombinovať rôznymi spôsobmi, tak môžeme hovoriť o voľnej disciplíne čo sa týka výroby rumu.

Samotný názov, slovo rum je opradené mnohými príbehmi. Po dlhodobom skúmaní sme zistili, že rum je z legendy a z logiky. R – Rozumný, u – univerzálny, m – medikament (liečivo). Rum okrem vytvárania priateľstiev, zlepšenia nálady a možnosti spoznať sám seba doplní aj stopové a minerálne prvky. Ak sa bavíme o perpetum mobile, tak rum sa k nemu približuje (smiech).

Čo je z vášho pohľadu dôležité pri kombinácii rumu a cigary?
Základne pravidlo je, že rum a cigara musia byť v adekvátnej symbióze. Nemôžte kombinovať silnú, výraznú cigaru, s nevýrazným rumom, pretože vám rum zanikne. Treba hľadať kombináciu 50 na 50, aby ste dosiahli súzvuk a nie iba jeden tón.

Koľko rumov ste odhadom už ochutnali?
Asi 300.

Je nejaký rum, ktorý vám vyslovene nechutí?
Nemôžem povedať, že mi nejaký rum nechutí, ale s rumami z oblasti Guadelope som nenašiel spoločný rytmus. Stále ho hľadám.

Máte svoj obľúbený rum?
Mám svoj obľúbený rum, resp. tento rum mám vyslovene v DNA. Môžem ho piť ráno, na obed alebo večer. Sám, alebo s niekým, či mám alebo nemám náladu, či fajčím, alebo nefajčím, pred sexom alebo aj po sexe a to je rum Santiago. Táto značka mi vošla do DNA a tento rum mi chutí vždy.

Ale keď si idem sadnúť a chcem si vychutnať nejaký rum, tak si pozriem „rumový oltár“. Zrak sa na jednej z fliaš zastaví a dostaví sa chuť. Neškatuľkujem, keď prídem k nám, chalani vedia, že Santiago môžem vždy ale nebránim sa akémukoľvek inému rumu.

Krásne prostredie baru Cuba Libre v Prešove.

Keby ste si mali vybrať bledý alkohol, po čom by ste siahli?
Pred časom na Slovensku vznikla prvá borovička, destilát BVD. Vyslovene ma prekvapila a keď už nie je rum ani žiadna dobrá whisky tak si dám borovičku. Borovička a gin so mnou nie sú kamaráti. V miešanom nápoji ok, ale keď už destilát, tak borovička od BVD je niečo čo môžem.

Čo si myslíte o koncepte rumu Republica?
Super nápad. Marketingovo určite bomba. Vôbec sa nečudujem, že Česi prišli s rumom. Už niekoľkokrát v minulosti sa snažili byť priekupníkmi čo sa týka destilátov. Dávnejšie som mal možnosť ochutnať prvú českú tequillu, kde daná destilérka chodila niekoľko rokov do Mexica a vybojovala si výrobu tequilli v Čechách. Prišli nato, že klíma v čechách nie je vhodná a tequilla sa začala kaziť.

Republica má svoje opodstatnenie, veľmi dobrý marketingový ťah, adekvátna cena, prečo nie? Je to normálny, obyčajný rum v dobrej cene a doslova vyplnili dieru na českom trhu. Myslím si, že to bol veľmi dobre premyslený ťah.

Mohol by vzniknúť slovenský rum, mal by podľa vás úspech?
Pokiaľ si nejaká destilérka premyslí projekt tak ako to bolo s Republicou prečo nie. Ľudia z oblasti Veľkého Krtíša sa už zahrávali s myšlienkou rumu z Barbadosu. Zatiaľ sa im nepodarilo vymyslieť nič konkrétne. V tomto prípade čas ukáže.

Ak by ste mali ohodnotiť Slovákov od 1 do 10 kde 10 je najviac, ako podľa vás Slováci poznajú rumy?
Za tie roky, nie len Slovensko ale celý svet zrumovel. Strašne veľa rumokatolíkov pribudlo do našej rodiny nie len na Slovensku ale aj v Čechách, Maďarsku, Rakúsku, Nemecku a pomaly už aj v Poľsku. Myslím si, že tým, že sa rum stal tak populárnym, tak aj tí ktorí ho predávajú majú vedomosti a snažia sa zákazníkom predávať nie to najlacnejšie ani najdrahšie, ale to vhodné.

Myslím si, že na Slovensku vzniklo mnoho barov, ktoré z časti alebo úplne zakomponovali rumy a snažia sa robiť osvetu v tejto oblasti prostredníctvom vlastných degustácií. Aj keď prichádzajú hostia sem, tak si väčšinou pýtajú konkrétne značky. Stane sa, že príde človek, ktorý príde degustovať a nechá sa unášať tým, čo mu ponúkne personál, ale ľudia už vedia čo pýtať.

Pánovi Resmerovi srdečne ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa šťastia s otvorením ďalšieho Cuba Libre baru.

Skúsení, ale aj menej skúsení fanúšikovia rumu, ak sa Vám tento rozhovor páčil a naladil Vás na rumovú nôtu, prídite na najbližšiu rumovú degustáciu. 27.03. budeme degustovať na Kolibe.